Wat te doen bij autoschade: een stappenplan - Autoschade NL
Gepubliceerd: 22-08-2019
Een aanrijding met een ander voertuig of een paaltje schampen is flink schrikken. Maar het overkomt iedereen weleens. Wat te doen bij autoschade? Wij zetten de stappen voor u op een rij.

Autoschade zonder tegenpartij


Heeft u iets geschampt, maar zijn er geen gewonden? Gelukkig valt het mee. U vult dan zelf een schadeformulier in. Heeft u geen formulier bij de hand of wilt u liever via uw smartphone een schadeformulier invullen? Dit kan tegenwoordig via de website Mobiel schade melden. Daarna rijdt u naar uw eindbestemming en vertelt u uw verzekeraar over de schade. Als u niet meer veilig kunt doorrijden belt u de alarmcentrale. U vindt het telefoonnummer op de achterkant van uw groene kaart. Daarna licht u ook uw verzekeraar in.

Tweezijdige autoschade, wat nu?


Wanneer er andere partijen betrokken zijn bij uw autoschade, wordt het proces iets ingewikkelder.

1. Breng uzelf en de betrokkenen in veiligheid


Uw veiligheid gaat voor alles. Zorg dat andere auto’s u en de betrokkenen niet kunnen raken. Laat eventuele gewonden wel liggen totdat er een ambulance aanwezig is. De beschadigde auto’s laat u ook staan, behalve als dit gevaar oplevert voor andere weggebruikers.

2. Bel eventueel de hulpdiensten


Heeft u flinke schade en is er letsel? Bel 112 voor de politie en een ambulance. Als u alleen blikschade heeft en u bent het met elkaar eens over de toedracht, dan hoeft u niet de politie te bellen.

3. Vul het schadeformulier in


Hindert uw situatie andere weggebruikers niet, dan kunt u meteen ter plaatse een schadeformulier invullen. Blijf beleefd tegen elkaar en erken nog geen aansprakelijkheid. Dat mogen de verzekeraars uitzoeken. Het is slim om foto’s te maken van de schade en de contactgegevens van getuigen te noteren. Controleer de gegevens op het schadeformulier goed. Zet alleen uw handtekening op de voor- en achterkant als alles op het formulier klopt.

Regelt u de schademelding online via mobielschademelden.nl, dan bevestigt u de melding met een code die de andere betrokken partij ontvangt per SMS. U hoeft dan geen papieren Europees schadeformulier meer in te vullen.

4. Rijd verder óf bel een sleepdienst


Rijd alleen naar uw eindbestemming als dat verantwoord is. Moet uw auto of die van de tegenpartij weggesleept worden? Het telefoonnummer van de alarmcentrale staat achterop uw groene kaart. Deze alarmdienst regelt een bergingsvoertuig voor u en de auto(‘s). U kunt de schadeformulieren dan invullen op de locatie van het bergings- of garagebedrijf. Vanaf daar brengt een taxi u naar uw eindbestemming. Dit wordt vergoed door uw verzekeringsmaatschappij.

5. Meld de schade bij uw verzekeringsmaatschappij


Stuur het ingevulde schadeformulier naar uw verzekeraar. Of uw schade volledig wordt vergoed, hangt af van wie aansprakelijk is en van hoe u verzekerd bent. WA, WA+ beperkt casco of allrisk?

6. Neem contact op met ASN Autoschade


Neem voor het herstellen van uw autoschade contact op met ASN Autoschade SchadeCentrum Rotterdam of ASN Autoschade SchadePartners Westland. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.